آسمان‌خراش‌های تهران

آغاز بررسی ایمنی ۱۶ هزار ساختمان بلند در پایتخت / آیا آسمان‌خراش‌های تهران همه ایمن هستند؟

https://faraabime.com/p=2077

‌معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران گفت: در تهران ۱۶ هزار ساختمان بلند ساخته شده است که بررسی ایمنی آنها آغاز شده است و تاکنون از ۶۰۷۳ ساختمان بازدید شده است.

اسماعیل سلیمی در گفت‌وگو با ایسنا درباره نوع آسمان‌خراش‌های تهران در مباحث ایمنی، گفت: در کل ما دو نوع ساختمان در شهر داریم نوع اول ساختمان های مهم هستند که به ساختمان‌هایی گفته می شود که کارکرد یک شهر به آنها وابسته است مانند بیمارستان ها و نوع دوم ساختمان ها نیز  ساختمان های متداول شهر شامل مسکونی و اداری هستند. اگر یک ساختمان مسکونی در یک محل فرو ریزد ساختمان بغلی هیچ مشکلی نخواهد داشت اما اگر در بیمارستان مشکلی ایجاد شود؛ کل شهر تحت تاثیر قرار می گیرد.

او با اشاره به بررسی ساختمان ها از نظر ایمنی، اظهار کرد: در بررسی ساختمان‌ها در حوزه زلزله، دو فاکتور بسیار اهمیت دارد که یکی از این فاکتورها، ارتفاع و بلندی ساختمان و دیگری جمعیتی است که می‌تواند در یک زمان واحد در خود جای دهد که معمولا ۳۰۰ نفر را در نظر می گیریم.

او افزود: ساختمان‌های بلند هم آسیب بیشتری به اطراف خود می زنند و هم تعداد افراد بیشتری را در خود جای می دهند که ممکن است تعداد مجروحین و کشته ها را بیشتر کنند.

به گفته معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران، درباره حوادث آتش سوزی نیز ادامه داد: در مسائل مربوط به حریق نیز مسئله جمعیت حائز اهمیت است؛ زیرا برای خروج افراد از محل باید راهروهایی تعبیه شده باشد که ظرفیت بالایی داشته باشد.

سلیمی اظهار کرد: ما ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمان ها را آغاز کرده ایم اما دو مشکل بر سر راه داشتیم. در ابتدا هر نهاد روش خود را داشت که با سایرین متفاوت بود. همچنین تعداد دقیق و موقعیت ساختمان های بلند و مهم مشخص نبود که ما این مشکلات را حل کردیم.

او با اشاره به برنامه‌ریزی و اقدامات صورت گرفته برای ایمن سازی ساختمان ها گفت: در ابتدا ۱۶ هزار ساختمان بلند در شهر شناسایی کردیم و اطلاعاتشان را ثبت کردیم. بانک اطلاعاتی ایجاد شد و تا سال آینده با ثبت همه ساختمان ها این بانک اطلاعاتی تکمیل می شود.

سلیمی افزود: همچنین برای اطلاعات دقیق تر، سامانه دیگری ایجاد کردیم که به اصطلاح اطلاعات شناسنامه فنی ساختمان نیز جمع آوری شود. این اطلاعات شامل نقشه ها و پروانه ساخت، گزارشات مهندس ناظر از کیفیت اجرا، گزارش مقاومت مصالح و خاک، رای های ماده ۱۰۰ و… هستند. جمع آوری این اطلاعات هم برای ما در مدیریت بحران اهمیت دارد که به کارشناسان در انجام وظیفه کمک می کند. همچنین پس از بازدید نیز چک لیست هایی در ستاد تهران مصوب شد تا بر اساس قوانین با ساختمان ها و مالکان آنها رفتار شود.

او ادامه داد: ما با ۹ دستگاه توافق کردیم که بازدیدها را تیم های مختلف انجام دهند و سپس ارزیابی توسط متخصصان این حوزه انجام می شود که کدام ساختمان ها چه نوع نمره ارزیابی دریافت می کنند.

نحوه ارزیابی ایمنی ساختمان‌ها

به گفته معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران با اشاره به اینکه برای ارزیابی ساختمان ها از حروف انگلیسی استفاده می کنیم؛ گفت: ساختمان ها با نمره ارزیابی A، ساختمان هایی هستند که از سال ۹۴ به بعد احداث شده اند زیرا در این سال ما ابلاغ ویرایش چهارم آئین نامه ۲۸۰۰  را که ایمن سازی ساختمان ها در برابر زلزله در زمان طراحی است را داشتیم. درباره این ساختمان‌ها نگرانی زیادی نداریم مگر اینکه مشکل خاصی برای آنها مشهود باشد یا نقشه با اجرا تفاوت داشته باشد.البته این ساختمان ها، ایمن مشروط هستند زیرا باید مدارک و نقشه ها و .. موجود باشد و در بازدید حضوری مشکلی گزارش نشود.

سلیمی گفت: ساختمان های B، ساختمان هایی هستند که قبل از سال ۹۴ ساخته شده اند و اختلاف بین ساخت با نقشه دارند. ما محاسبات ریز این ساختمان ها را کاملا بررسی کرده و بازدید حضوری نیز انجام می دهیم. اگر مدارک این ساختمان ها کامل بود و مشکلی وجود نداشت در گروه B باقی می مانند در غیر اینصورت در گروه C جای گرفته می شوند.

به گفته معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران، ساختمان های گروه C، ساختمان‌هایی هستند که در بازدیدهای ما موارد ناایمنی بسیاری در آنها مشاهده شده است. بعنوان مثال بررسی می کنیم آیا این ساختمان در زمان زلزله سرپا می ماند و اینکه آیا مرکز ثقل ساختمان درست است که بار و وزن خود را نگه دارد؟ فراموش نکنیم که ساختمان متروپل که خودش فروریخت مشکل ثقل داشت و زلزله ای رخ نداده بود. همچنین هر ساختمان نیازمند برخی دیوارکشی ها و رعایت اصول خاصی است که در زمان زلزله، سرپا بماند. پس از این ارزیابی های کیفی، ما وارد مرحله کمی می شویم. به عنوان مثال مقاومت مصالح و سایر معیارهای سازه ای را بررسی می کنیم.

وی اظهار کرد: ساختمان های گروه D، ساختمان هایی هستند که هم خطر زیادی در برابری ثقلی دارند و هم در وقوع زلزله ها آوار شدید خواهند داشت. اقدام متناسب برای این ساختمان‌ها توسط ما این است که نامه ممانعت از بهره‌برداری صادر کنیم و باید در جهت تخریب و نوسازی اقدام شود. در این میان عده ای می‌گویند این ساختمان ها ارزش اجدادی دارند یا جزء میراث فرهنگی هستند و نمی توان آنها را تخریب کرد؛ در پاسخ باید گفت از نظر مهندسی امکان مقاوم سازی آنها وجود دارد اما هزینه های آن بسیار بالاست.

سلیمی گفت: از مجموع ۱۶ هزار ساختمان بلند، تاکنون ۶۰۷۳ مورد را بازدید کرده ایم که ۴۵۲۰ ساختمان اعلام نظر شده اند.

معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران در خاتمه درباره اهمیت بیمارستان‌ها نیز اظهار کرد: ما اولویت بازدیدهای ایمنی را خود بیمارستان‌ها قرار داده‌ایم و از همکاران خواسته ام تا ارزیابی این مراکز تمام نشده سراغ ساختمان دیگری نرود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *