سه سال از روزی گذشت که به پیشنهاد انجمن صنفی رایانهای کشور روز ۲۲ تیرماه در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ملی فناوری اطلاعات نامگذاری شد. انتخاب این روز به دلیل همزمانی آن با زادروز محمدبنموسی خوارزمی؛ دانشمند شهیر ایرانی و مبدع الگوریتم است؛ الگوریتمی که عدهای میگویند نقش بسزایی در توسعه علوم رایانه داشته است و این یعنی شاید گام اول زندگی هوشمند را قرنها پیش خوارزمی احتمالاً بدون آنکه بداند در آینده چه تاثیری خواهد گذاشت، برداشته باشد پس ارزشش را دارد که یک روز را به او و ثمره اندیشهاش که به نوعی از نتایجش بهرهمندیم، اختصاص دهیم.
امروز فناوری بسیار سریعتر از حکمرانان در هر جامعهای رشد میکند و این یعنی با انکار و نادیدهگرفتن تمام یا بخشی از این رشد، نمیتوان خود را در مسیر آینده دانست، شاید روز فناوری اطلاعات بهانه خوبی برای تکرار مشکلات و چالشهای همیشگی فناوریهای نوین باشد.
در روزگار فعلی دامنه فناوریهای هوشمند هر روز گستردهتر میشود و این گستردگی بستری برای رشد و توسعه همه جانبه است و مقاومت در برابر آن بیفایده به نظر میرسد و این یعنی آینده در دست فناوریهاست و در رقابت بین کشورها در هر زمینهای، برنده آن کشوری است که آگاهانهترین و حسابشدهترین قدمها را در این راه برداشته باشد.
زیست هوشمند یعنی فراتر از کالبد بودن، یعنی عینیت بخشیدن به تصورات. آیا کسی میتواند سد راه خیال و افکار انسان شود یا برای تصورات ذهن پیچیده بشر محدودهای تعیین کند؟ رشد روزافزون زندگی هوشمند و فناوریهای نوین به ما میگوید که پاسخ به این سؤال منفی است و در عمل هم ثابت شده که با استفاده از قدرت تخیل، عمل و جسارت، بشر توانسته فناوری را به بال پروازش بدل کند.
به نظر میرسد این روز و اهمیت برای شنیدهشدن صدای صنعت در لایه عموم مردم در سالهای آتی اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد، اما وقتی در خصوص فناوری اطلاعات صحبت میکنیم، دقیقاً در خصوص چه گروهی از افراد و کسبوکارها یا صنایع صحبت میکنیم؟ آیا فقط گروهی خاص مدنظر است یا هر گروهی که با کسبوکارشان مبتنی بر دنیای صفرویکهاست، بخشی از این دنیا هستند؟ یقیناً همینطور است و فعالان و بازیگران صنعت بیمه نیز بخشی از کسانی هستند که این روز به آنها هم دلالت میکند.
درست است که هنوز بیمه در کشور ما به هنوز به بلوغ فناورانه خود نرسیده است ولی برای جدیکردن جریان حرکت و درگیر شدن با لایه عموم مردم، بهتر است فعالان این صنعت از بهانه روز فناوری اطلاعات بهخوبی برای گرفتن سهم خودشان استفاده کنند، آن هم در روزها و سالهایی که هنوز گروه خاصی این روز را به نام خودشان گره نزدهاند.
فعالان حوزه فناوری در بیمه باید برای افزایش رسمیت و مقبولیت خود از این بهانه به اندازه کافی استفاده کنند و با مردم و قانونگذاران گفتمانی را شکل دهند تا هم مردم بهروشنی از پتانسیلها و ریسکهای این صنعت آگاهی یابند و هم قانونگذاران با جامعه فعالان این صنعت بهخوبی آشنا شوند.
این روز میتواند بهانهای باشد تا قانونگذاران و رگولاتورها با دقت و فرصت بیشتری دغدغهها و مسائل خود را مطرح کنند و فعالان و بازیگران نیز بهروشنی راهکارهای پیشنهادی خود را برای رفع مسائل مطرحشده ارائه دهند. شاید به خودمان بگوییم ما بارها و بارها این حرفها را زدهایم و آنان که باید میشنیدند به اندازه کافی شنیدهاند، ولی کاری پیش نرفته است! باید همینجا دیدگاه خودمان را اصلاح کنیم و بگوییم شاید دلیل اینکه تابهامروز روند فناوری در بیمه همچنان در یک فضای خاکستری پابرجا بوده، همین گفتمانها بوده باشد! شاید اگر همین گفتمانها نبود، به جای یک صنعت روبهرشد، با یک مفهوم سادهتر از آنچه امروز شاهدیم روبهرو بودیم!
احتمالاً تابهامروز با وجود تمام تلاشهایی که شده، فقط ۵۰ درصد مسیر را آمدهایم و اتفاقاً برای اینکه شاهد تصمیمات جدیتر باشیم، باید برای ۵۰ درصد بعدی انرژی و زمان بیشتری صرف کنیم. روز فناوری اطلاعات میتواند بهانه خوبی برای باز کردن سر یک صحبت تکراری با گروههای مختلف باشد.