علی بنیادی، معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی با حضور در پنل «نقش رگولاتوری در تسهیلگری روند بیمهگری» از همه تغییراتی گفت که نهاد ناظر برای توسعه نوآوری و رسیدن به ضریب نفوذ بالاتر در پیش گرفته است. او که در شانزدهم نمایشگاه صنایع مالی میهمان غرفه میهن بود و با جمعی از کارشناسان ارشد صنعت بیمه در میزگرد حاضر بود از تحول و تغییر نگاه نهاد ناظر به روند نوآوری و فناوری در صنعت بیمه گفت و از دورنمایی و هدفی غایی صحبت کرد: افزایش هر چه بیشتر ضریب نفوذ بیمه.
علی بنیادی در رابطه با تحولات اخیر صنعت بیمه کشور در مسیر نوآوری از رویکردی تاریخی سخن گفت. او در این باره توضیح داد: « در مورد روند تغییرات حکمرانی در دنیا یک زمانی نگاه به صورت دولت حداکثری بود. بعدها دیدند که این مسئله جواب نمیدهد و به سمت سوی دیگر طیف یعنی دولت حداقلی رفتند. امنیت و تأمین اجتماعی را واگذار کردند و یکسری بحرانهایی اتفاق افتاد. این بحرانها باعث شد که نه آن سر طیف را قبول کنند و نه این سر طیف را، یعنی نه دولت حداکثری و نه دولت حداقلی، بلکه به سوی دولتی کارآمد رفتند. یکسری ویژگیهای برشمردند و گفتند که دولت کارآمد این خصیصهها را دارد. برای اینکه حکمرانی مناسبی داشته باشیم در کنار توسعه بخش دولتی، در ابعاد حاکمیتی، باید در بخش تصدیگری توسعه بخش خصوصی را هم داشته باشیم. بدون آنکه در کار هم مداخله داشته باشند. اما مرجع نظارت بر اینها هم خودشان نمیتوانند باشند پس نهاد سومی تحت عنوان NGOها آمدند و بعد گفتند که رسانه را هم در کنار این سه رکن میگذاریم که بتوانند در کنار هم این کار را انجام بدهند. حالا ما در قانون تأسیس میبینیم که ترکیب شورای عالی بیمه چه بخشهایی هستند. میبینیم که تنها سندیکای مجوزدار قانونی در صنعت بیمه است. اینها همه ظرفیتهایی است که در صنعت بیمه ما وجود دارد. تنها نهاد دولتی تصمیمگیری نمیکند، بلکه بخش خصوصی هم فعال است. ولی در جاهایی رگولاتور در لایهی حاکمیت قرار میگیرد، بخش خصوصی هم در حوزهی خودش، سود خود را میبینید و در این موارد یکسری چالشهایی وجود دارد، اما نهایتاً قانونگذار فصلالخطاب را مشخص کرده است.»
هر تغییری چالش دارد و مقاومت
علی بنیادی در ادامه صحبتهایش به نکته مهمی اشاره دارد. به مساله چالش هایی که در پس هر تغییری ممکن است نهادها وسازمان ها را تحت تاثیر خود داشته باشد. معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی در این باره گفت: «مدیریت بدون چالش نیست. هروقت بخواهیم چیزی را تغییر بدهیم، مقاومت رکنی از تغییر است، بنابراین چه در رگولاتور، چه بخش خصوصی و چه در سایر ارکان همیشه در برابر ایدههای نو مقاومتهایی وجود دارد و طبیعی است. ما برای اینکه تصمیمهای دفعالوقت نگیریم و آییننامههایی وضع نکنیم که بیزینس را دچار چالش کند، قبل از اینکه آییننامهای را به شورای عالی بیمه ببریم، نظر شرکتهای بیمه را میگرفتیم و بعد در سندیکا طرح بحث میکردیم و بعد به شورا میبردیم. قطعاً اینکه ما نمیتوانیم خودمان را جای بیزینس بگذاریم و بیزینس هم نمیتواند جای ما تصمیم بگیرد یک اصل کلی است و آن تفکیکی که در دنیا اتفاق افتاد میتواند مسیر را همراه کند.»
او درباره علت تغییر معاونت طرح و توسعه بیمه مرکزی به معاونت توسعه و نوآوری و تشکیل اداره نوآوری نیز توضیح داد. به گفته علی بنیادی بیمه مرکزی در مسیر تحول ابتدا تغییر در مسیر عمل را شروع کرد و در نهایت بعد از انسجام کافی تغییر را به لایه اسامی معاونت ها برد.
بنیادی برای توضیح مسیر تغییری که بیمه مرکزی در این باره پیموده است گفت: «به نظر من توسعه فناوری و بعد از آن نوآوری در صنعت بیمه اتفاق نمیافتد، مگر اینکه این توسعه درونزا باشد. یعنی شرکتهای بیمه باید خودشان به نوآوری دست پیدا کند، به جای اینکه من بخواهم از منظر رگولاتور بخشنامهای عمل کنم. نکتهی بعدی، لازمهی این پیشفرض این است که ما بهترین موارد و را شناسایی و معرفی کنیم و به شرکتها بگوییم که این موارد را اجرا کنند. گفتیم از فرهنگسازی شروع کنیم و نه بخشنامهای، برای همین جلساتی گذاشتیم و معارفه کردیم. در گام بعدی گفتیم که نوآوری صرفاً در محصول نیست، روی محصولات کار کردیم و محصولات بورس-بانک-بیمهای را رونمایی کردیم و مجوز دادیم. سال ۱۴۰۰، ۹ یا ۱۰ محصول از بیمهی مرکزی مجوز گرفته بودند. سال ۱۴۰۱ کمی بیشتر شد، سال ۱۴۰۲ به ۲۱ رسید و حالا تا سه ماههی اول ۱۴۰۳ به ۱۵ محصول رسیده است. عمدتاً محصولات بین نهادی و میان بورس، بانک و بیمه است. پس نوآوری فقط در محصول نبود، در فرایند بود که ظهورش در آییننامهها بود. نوآوری در استقرار اپلیکیشنها بود که رتبهبندی کردیم و خلاصه از این سبک کارهای فرهنگسازی را انجام دادیم و رسیدیم به اینکه زیرساختی را میخواهیم تا جای پای نوآوران محکم شود.»
معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی از بازسازی زیرساخت ها یا همان آیین نامه ها در یک سال گذشته از سوی بیمه مرکزی اشاره کرد و آن را نقطه عطف تغییرات بزرگ در نهادناظر دانست. او در این باره گفت: « یکی آییننامهی ۱۰۵ بود که تصویب شد، کمیسیون مربوط را تشکیل دادیم و چند مجوز برای اینشورتکها صادر کردیم و بهزودی پروانه آن هم صادر میشود. همهی این کارها را کردیم و بعد گفتیم که این ساختار هم باید شکل بگیرد. ساختار مربوطه در معاونت بیمهی مرکزی طرح و توسعه است. ما به توسعهای نیاز داریم که از منظر فناوری باشد، بنابراین باید اداره کلی داشته باشیم که توسعهی کسبوکار را باعث شود، در کنار رگولاتورمان و عملیات تنظیمگری، در کنار مجوزها، همه این موارد باید باهم دیده شود. امیدوارم شعار روزی اولی که دادم و گفتم ما تنظیمگریم، ولی امید داریم که تنظیمگر تسهیلگر باشیم، عملی شده باشد. ما سعی کردیم این شعار را پیش ببریم.»
علی بنیادی ادامه صحبت هایش را با طرح یک سوال اساسی ادامه می دهد. این که هدف کل صنعت بیمه در چه موضوعی خلاصه می شود؟ «اینکه سرانه بیمه را افزایش دهد، ضریب نفوذ را افزایش دهد، اینکه در واقع مردم را آشنا کند. امروز شناخت کافی نسبت به خدماتی که صنعت بیمه میتواند به مردم بدهد وجود ندارد. فرصت کجاست؟ در مورد برنامه یک ساله، کل صنعت بیمه باید تلاش کند که حق بیمه تولیدی و ضریب نفوذ افزایش پیدا کند. بیشترین میزان فروش در صنعت بیمه برای بیمه درمان است. شبه اجباری است و آن قدر هزینهها بالاست که افرادی که دستشان میرسد خودشان را بیمه میکنند. ۳۰درصد از پرتفوی صنعت بیمه برای درمان است و ۲۸درصد ثالث.»
معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی افزایش ضریب نفوذ بیمه در سال ۱۴۰۲ را دستاورد بزرگی برای کل صنعت بیمه برشمرد و گفت: «در سال ۱۴۰۲ ضریب نفوذ بیمه طبق محاسبات ما به ۲.۱۴ رسید.در حالی که سال پیش از آن ضریب نفوذ به ۱.۸۲ رسیده بود. پس برنامه ما افزایش ضریب نفوذ با توسعهی محصولات نوین است.»