انجمن تجارت الکترونیک تهران در نامهای سرگشاده به وزیر اقتصاد، با تاکید بر اینکه دولت باید رقابت با بخش خصوصی را کنار بگذارد؛ خواستار آن شد تا بیمه مرکزی به جایگاه ارائه خدمات برگردد و رفتارهای انحصارگرایانه را متوقف کند.
انجمن تجارت الکترونیک با اشاره به سابقه چالش فنحاب بیمه مرکزی با استارتاپهای بیمهای در خطاب به ناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی آورده است: «بیمه مرکزی در سال ۹۸ با گسترش دامنه فعالیت شرکت سنحاب و تبدیل آن به هلدینگ فنحاب به صورت جدیتر پا در مسیر شرکتداری گذاشت. ابتدا اهداف فنحاب گسترش زیرساختها و اجرای وظایف حاکمیتی بیمه مرکزی عنوان میشد. اما اکنون بیمه مرکزی، فنحاب را تبدیل به گلوگاه ارائه سرویسهای استعلام بیمه کرده و با در پیش گرفتن رویکردی خلاف توسعه، به جای گسترش و ارائه خدمات جدید، با نرخهای دستوری به فروش خدمات میپردازد.»
انجمن تجارت الکترونیک در این بیانیه با تاکید بر اینکه دولت باید از رقابت با بخش خصوصی دست بکشد به بیان چالشهای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال بیمه با نهاد ناظر پرداخته است.
در این بیانیه آمده است: «باور کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال آن است که رگولاتوری چون بیمه مرکزی با تعیین استانداردها و شیوه دسترسی به دادهها میتواند به امنیت فضای کسب و کار کمک کند و سبب انتفاع همه فعالان اقتصادی و مردم از امنیت شود. اینکه نهاد قانونگذار بیمه مرکزی در پی تامین منافع خود قوانین را بهگونهای وضع کرده که فقط یک مجموعه را ارائه دهنده خدمات مجاز بداند چیزی جز انحصارگرایی و ساخت سکوی زور نیست. حال سوال اینجاست که این انحصارگرایی در دولت چهاردهم نیز ادامه خواهد داشت؟»
در ادامه این بیانیه می خوانیم: «در ماده ۱۸ از آیین نامه ۱۰۵ مصوب شورای عالی بیمه؛ ذکر شده که بیمه مرکزی وظیفه ایجاد دسترسی سامانههای اطلاعاتی برای شرکتهای فناور را برعهده دارد لذا فروش اطلاعات توسط فنحاب به عنوان بازوی بیمه مرکزی در مغایرت کامل با این آییننامه است و هیچ سازگاری با روح آییننامه مذکور، مبنی بر ایجاد شرایط تسهیلگرانه بیمه مرکزی برای تاسیس و فعالیت شرکتهای فناوربیمه ندارد. در همین راستا اطلاعات فروشی چه نسبتی با تلاش بیمه مرکزی برای مدیریت دادهها و اطلاعات ملی دارد؟»
انجمن تجارت الکرونیک تهران با اشاره به موضوع رانت و انحصار گرایی در ارائه خدمات از سوی بیمه مرکزی اشاره کرده است: «با رانتی که بیمه مرکزی برای فنحاب در نظر گرفته و فقط این مجموعه را ارائه دهنده خدمات بیمه معرفی میکند، متاسفانه شاهد درجا زدن این شرکت متبوع بیمه مرکزی در ارائه خدمات بیمهای نوین هستیم و این سامانه ضمن تبدیل شدن به گلوگاه فناوری، مانعی بزرگ برای توسعه صنعت بیمه در سالهای اخیر شده است و اگر فکری برای این انحصار نشود جبران عقبماندگیها در صنعت بیمه سخت و سختتر خواهد شد.»
در متن بیانیه میخوانیم: «بازوی انحصاری بیمه مرکزی به قصد درآمدزایی وارد عملیات فروش محصولات شده و به دنبال سهمخواهی در فروش بیمه است. بیمه مرکزی برای ارائه کدام سرویس یا خدمت جدید تصمیم گرفته تا تعرفه استفاده از سرویسهای استعلام بیمه را چندین برابر کند؟ آیا راه دیگری برای جبران کسری بودجه، بیانضباطیهای مالی و بهرهوری در بیمهمرکزی پیدا نشده که این هزینه غیرقانونی را بر کسب و کارهای نوآور تحمیل میکنند؟»
به زعم انجمن تجارت الکترونیک اینکه بیمه مرکزی تسهیلگری و تنظیمگری اکوسیستم بیمه را کنار گذاشته و به جای ارائه خدمات زیرساختی اقدام به فروش خدمات میکند علاوه بر افزایش هزینه عملیات کسب و کارهای نوآور، سرمایهگذاریهای جدید را در این بازار کاهش خواهد داد و سبب خواهد شد ضریب نفوذ بیمه در کشور کاهش یابد و مردم از مواهب بیمه و اقتصاد دیجیتال بهره مند نشوند.
در پایان آمده است: «انجمن تجارت الکترونیک با تاکید بر اینکه دولت باید رقابت با بخش خصوصی را کنار بگذارد؛ خواستار آن است تا بیمه مرکزی به جایگاه ارائه خدمات بپردازد و از رقابت با بخش خصوصی دست بکشد. از حضرتعالی نیز به عنوان متولی اجرای قانون خواستار آن هستیم تا ضمن از بین بردن انحصارگرایی در صنعت مهم و حیاتی بیمه، مانع نوآوری را از کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال برداشته شود. انجمن تجارت الکترونیک آمادگی این را دارد ضمن شرح ضربات و صدمات شکل گرفته از سمت بیمهمرکزی در اقتصاد دیجیتال، موارد برون رفت از انحصارگرایی در صنعت بیمه را با شما در میان بگذارد.»