وجود برخی اشکالات در ساختار بیمه مرکزی و بهتبع آن صنعت بیمه سبب شده تا شاهد رشد و توسعه این بخش نباشیم و ضریب نفوذ بیمه در کشور از نقطه ایدهآل فاصله زیادی بگیرد. قطعا افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور، نیازمند بررسیهای کارشناسی است و باید جنبههای مختلف این موضوع بررسی شود که چه عوامل و مولفههایی میتواند بر رشد این مهم تاثیرگذار باشد و این روند را تسریع کند.
گسترش فعالیتهای دیجیتالی، مقرراتزدایی، تسهیل در امر ایجاد محصولات جدید بیمهای و اصلاح فرایند رسیدگی به خسارات قطعا موجبات افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور را فراهم میکند که لازم است از سوی دولت چهاردهم مورد توجه و در دستور کار قرار گیرد.
گسترش فعالیتهای دیجیتالی: گسترش استفاده از تکنولوژیهای جدید و دیجیتالی در جامعه امروز بر کسی پوشیده نیست. در حالی که اکثر صنایع از تغییرات عمیق تکنولوژی استفاده میکنند، صنعت بیمه با سرعت کم و کندی با این تغییرات پیش رفته است. بهتر است صنعت بیمه همگامتر با تغییرات دیجیتال گام بردارد تا بتواند مانند سایر صنایع سوار بر موج تغییرات تکنولوژیهای دیجیتال فعالیت کند و از این فرصت به طور صحیح استفاده کند. همانگونه که سایر صنایع به طور مثال صنعت خودروسازی از این مقوله بهره جسته (که خود یکی از منابع مهم خدمات و محصولات بیمهای است) صنعت بیمه نیز باید با سرعت بیشتری در مسیر دیجیتالی شدن حرکت کند تا بازارهای ایجادشده را از دست ندهد.
مقرراتزدایی (بازنگری در آییننامهها): برخی از آییننامهها، قوانین و مقررات موجود در صنعت بیمه از ابتدای تاسیس بیمه در ایران حکمفرماست که نیاز به بازنگری و برخی اصلاحات دارد تا شرکتهای بیمهای بتوانند فعالیتهای خود را در چارچوب قوانین و مقررات بهروزشده نسبت به شرایط اجتماعی و اقتصادی حال حاضر انجام دهند. به طبع با مقرراتزدایی، نرخگذاری جدید برای محصولات ایجاد میشود و همچنین فضای رقابتی نسبت به قبل آزادتر خواهدشد. پس از مقرراتزدایی، ساختار سازمانی شرکتهای بیمه تغییر خواهد کرد و از رسمیت و تمرکز بیشتری برخوردار خواهد شد. در واقع پس از مقرراتزدایی، ساختار سازمانی شرکتهای بیمه مکانیکیتر میشود.
تسهیل در امر ایجاد محصولات جدید بیمهای: با توجه به اینکه کشورهای توسعهیافته محصولات بیمهای متنوع و گستردهای به مشتریان خود ارائه و سبدی متنوع از محصولات مورد نیازشان را تولید کردهاند تا هر فردی متناسب با نیاز خود بتواند حداقل یک بیمهنامه متناسب با شرایط زندگی و وضعیت مالی خود تهیه کند، میتوان با مطالعه بر روی محصولاتی که در سایر کشورها متناسب با نیاز مشتری طراحی و تولید شده و مورد استقبال بیمهگزاران قرار گرفته، فاکتورهای موفقیت محصول ارائهشده را بررسی کرد و با بومیسازی، بررسی و محاسبه ریسک آنها در کشور، محصولات جدید و متناسب با نیاز و خواسته هموطنانمان تولید کرد.
اصلاح فرایند رسیدگی به خسارات: پرداخت خسارت به بیمهگزار فرایند پیچیده و زمانبری است. از آنجایی که به طور متوسط در حدود 75 درصد از حق بیمه خالص برای پرداخت خسارت هزینه میشود هرگونه کاهش هزینه در فرایند رسیدگی به خسارات میتواند تاثیر مهمی برای بقای شرکتهای بیمهای داشته باشد.
از طرفی بالا رفتن استانداردهای موجود در صنایع دیگر با نوآوریهایی مانند اینترنت، خرید تلفنی با تحویل یکروزه و… منجر شده که مشتریان انتظار ارائه خدمات سریع و مناسبی را از صنعت بیمه داشته باشند و زمانی که این انتظار برآورده نشود سریعا به شرکتهای بیمهای دیگر مراجعه میکنند.
نارضایتی بیمهگزاران در این فرایند اکثرا ناشی از عواملی مانند رد غیرمنصفانه خسارت واقع شده توسط بیمهگر، پرداخت مبلغ کمتر از آنچه که واقعا باید پرداخت شود و یا تاخیر در زمان تسویه خسارت است، که این فرایند باید به گونهای اصلاح شود که رضایت مشتریان را در بر گیرد تا باعث افزایش وفاداری مشتریان به شرکت بیمه شود. حتی گاهی این نارضایتی از فرایند پرداخت خسارت باعث میشود افراد بابت خرید بیمهنامههای اختیاری نهتنها به شرکت بیمهای دیگر رجوع نکنند، بلکه کلا از خرید بیمهنامههای اختیاری منصرف شوند.