استارتاپ‌ها

بازار ایران جذابیتی برای استارت‏ا‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها ندارد / موانع داخلی و خارجی در تعاملات بین‌المللی استارت‏ا‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها

https://faraabime.com/?p=2617

کسب و کارهای نو و به ویژه استارتاپ‌ها برای فعالیت و ادامه حیات خود چهار نیاز اساسی دارند: سرمایه، نیروی انسانی و مهارت مدیریتی، ایده و فناوری و بازار. در یک تعامل بین‌المللی یک استارتاپ می‌تواند هر چهار مورد را  کسب و نیازهای اساسی خود را تامین کند. در کنار اینکه می‌تواند بازار خود را توسعه دهد و بازار یک کشور دیگر را به آن اضافه کند، این امکان را هم پیدا می‌کند که مهارت‌ها، دانش مدیریتی و تجربیات بین‌المللی کسب کند.

علاوه بر این‏ها در این روند یک تبادل فناوری صورت می‌گیرد. این تبادل دوطرفه است و لزوما تبادل فناوری و انتقال تجربه از خارج از کشور به داخل نیست، بلکه در مواردی می‌تواند عکس آن اتفاق بیفتد. در نهایت یک استارتاپ در این تعاملات و ارتباطات بین‌المللی می‌تواند فرصت‌های خوبی برای جذب سرمایه به دست ‌آورد.

سرمایه مهم‏ترین مسئله برای استارتا‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها است. بسیاری از شرکت‌های شناخته‏‌شده و بزرگ بین‌المللی تا سال‏ها بعد از تاسیس و شروع به فعالیت همچنان به سودآوری در این حوزه نرسیده‌اند. استارت‏اپ‌ها ممکن است سال‌های سال نیاز به تزریق سرمایه داشته باشند تا نتیجه بگیرند. این امر در بازار کوچک داخل کشور به خصوص برای استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌هایی که برنامه‌های بزرگ توسعه‌ای دارند اتفاق نمی‌افتد. آن‏ها نیاز به بازاری بزرگ‏تر با بازیگرانی بیشتر و فرصت‌هایی متنوع‌تر دارند. اما استارت‏ا‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌های ایرانی در این مسیر با موانعی روبه‏رو هستند.

طبیعی است که تمام محدودیت‌ها و مشکلاتی که در ارتباطات اقتصادی بین‌المللی و مسائل کلی در حوزه‌های اقتصاد داریم، شامل حال استارتاپ‌ها هم می‌شود. مشکلی که ما در این حوزه با آن روبه‌‏رو هستیم تبادل در حوزه فناوری و سرمایه است. یکی از مسائلی که استارتا‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها در فضای بین‌المللی دنبال می‌کنند جذب سرمایه‌گذار است. این موضوع در کنار مشارکت و دانش مدیریتی که به دست می‌آورند، موجب رشد استارت‏اپ‌ها می‌شود.

موضوع بعدی دسترسی به بازارهای بین‌المللی و ارائه محصول در این بازار است. در فضای فعلی این اتفاق به سختی می‌افتد. دلایل آن متعدد است. یکی از موارد این است که تعداد بسیار کمی از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران حاضر به همکاری با استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌های ایرانی هستند؛ به این دلیل که ایران وجهه مناسبی در این حوزه در دنیا ندارد، یعنی برند ایران، برند پرطرفداری در این حوزه نیست. بنابراین در قدم اول رغبت چندانی بین شرکت‌های بین‌المللی و حتی شرکت‌های ایرانی‌ خارج از کشور برای برقراری ارتباط کاری با شرکت‌ها و استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌های ایرانی، وجود ندارد. دلیل این امر ترس از دردسرهای بعدی است که احتمال دارد برای کسب و کار آن‏ها پیش بیاید.

مسئله دیگری که وجود دارد مشکلات قانونی است. فعالان اقتصادی کشور از طرفی به دلیل تحریم‌ها و از طرفی به دلیل اینکه در چرخه جهانی پولی و مالی حضور ندارند و از سویی کشورFATF  را نپذیرفته است، با محدودیت‌هایی روبه‏رو هستند. چرا که ساختارهای مالی ایران با خارج از کشور هماهنگ نیست. شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران اگر هم بخواهند با استارت‏اپ‌های ایرانی همکاری داشته باشند، به کوهی از مشکلات قانونی و محدودیت‌های مختلف در تبادل پول برمی‌خورند.

این امر نقش بسیار پررنگی در کاهش درصد علاقه‏مندی به مشارکت و حتی توان مشارکت بین آن‏ها و استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها و طرف‌های ایرانی دارد. نکته دیگر که به آن اشاره شد این است که به دلیل اینکه ما برند خوبی در سطح بین‌المللی نداریم، نمی‌توانیم با عنوان ایرانی در این فضا فعالیت داشته باشیم. در نتیجه متاسفانه شاهدیم که استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌های ایرانی از این امتیازات بزرگ محروم می‌شوند، یا به سختی می‌توانند به آن دسترسی پیدا کنند.

نتیجه مشکلاتی که به آن‏ها اشاره شد، این است که در غالب موارد استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها جذب بازار خارج از کشور می‌شوند، چون بازار ایران چندان جذابیتی برای آن‏ها ندارد. از سویی در مقاطع مختلف محدودیت‌ها و قوانین محدودکننده جدید وضع می‌شود که به این مشکلات دامن می‌زند. طرح و برنامه‌های محدودکننده فضای کسب و کار استارتاپ‌ها را کوچک‏تر و محدودتر می‌کنند. در نهایت استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها ناچار به ترک بازار ایران می‌شوند. اگر هم تعاملی در فضای بین‌المللی برای استارت‏آ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏پ‌ها و شرکت‌های دیگر شکل بگیرد، منجر به کوچ استارتاپ‌ها خواهد شد. آن‏ها ترجیح می‏‌دهند بازار داخلی را از دست بدهند و وارد بازار بین‌المللی شوند و در نهایت این موضوع به مهاجرت می‌انجامد. تنها علت این امر هم محدودیت‌های داخلی، فیلتر کردن، طرح صیانت و… است؛ اتفاقاتی که به دلیل نبود حکمرانی خوب و عقلانیت می‌افتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *