بیمه‌های عمر

جستاری بر سخنان وزیر اقتصاد درباره عدم توسعه ضریب نفوذ بیمه‌های عمر / مگر چقدر برای آگاهی‌بخشی توان گذاشتیم؟

https://faraabime.com/?p=1970

گسترش فرهنگ بیمه‌­ای و افزایش ضریب نفوذ بیمه در جامعه، از موضوعاتی است که در کنفرانس­‌ها، نشست­‌ها و مصاحبه‌­های بیمه‌­ای – اقتصادی به دفعات مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند و از اهداف اصلی پیش روی صنعت بیمه محسوب می‌شوند. اما علی‌رغم تلاش‌­های صورت گرفته و همچنین رشد و پیشرفت­‌های حاصل شده، رسیدن به جایگاه مطلوب همچنان دغدغه اهالی این صنعت است.

انتظار می­‌رود جهت تحقق اهداف تعیین‌شده برای افزایش ضریب نفوذ بیمه، حمایت و تعاملِ تمامی محیط­‌های موثر بر این روند همراه شوند؛ زیرا نتایج افزایش تعامل صنعت بیمه با سایر صنایع غیرقابل انکار و چشم‌پوشی است و می تواند باعث تحول نه فقط در این صنعت که اقتصاد کشور و زندگی شهروندان شود.  

آموزش، مهم‌ترین رکن ترویج فرهنگ بیمه

رابطۀ متقابل میان صنعت بیمه و محیط‌های آموزشی مصداق بارز فرهنگ­سازی است. ضرورت توجه به بحث توسعه فرهنگ بیمه، امری آشکار است که با اهرم آموزش و پرورش کشور تا حد بسیار زیادی محقق خواهد شد.

در این میان یکی از پیشنهادها به دولت کنونی، توجه ویژه به حوزه آموزش است. آشنایی با ضرورت بیمه و مزایای آن، تاثیر آن بر از بین بردن شکاف طبقاتی و بالا بردن رفاه عمومی بواسطۀ نظام آموزشی کشور آن هم در سنین پایین بسیار ارزشمند و تسهیل‌کنندۀ مسیر فرهنگ­سازی است.

در ادامۀ این مسیر، تربیت افراد علاقه­‌مند به فعالیت در این رشته که با تحصیلات پای مرتبط و گذراندن دوره‌­های تخصصی در مقاطع بالاتر، وارد بازار کار این صنعت شده‌اند، سبب ارتقای سطح صنعت بیمه خواهد شد. آغاز یادگیری الفبای بیمه بواسطه نقش‌­آفرینی آموزش و پرورش و لمس ارزش حضور بیمه در زندگی توام با سایر گام­های موثر در رواج این فرهنگ، جامعه را به لحاظ فرهنگی و اقتصادی ارتقا خواهد داد. اما این تنها یکی از عوامل موثر بر رواج فرهنگ بیمه‌­ای است، عیان است که درک ضرورت بیمه به تنهایی باعث استقبال از خرید بیمه نمی­‌شود.

برهمین اساس، از سایر عوامل موثر بر عدم رشد ضریب نفوذ نمی‌­توان غافل بود؛ عواملی نظیر تورم و عدم ثبات اقتصادی که می­‌توان به عنوان عامل کلیدی عدم استقبال مردم از بیمه‌های عمر از آن‌ها یاد کرد، سهم قابل توجهی در روی‌برگردانی جامعه از صنعت بیمه خواهند داشت.

وجود تورم پایدار در اقتصاد ایران منجر به کاهش ارزش سرمایه بیمه می­‌شود و قراردادهای بلند مدت بیمه‌های عمر را متزلزل و نااستوار می‌سازد. در نتیجه افراد را از تقاضای بیمه‌های عمر منصرف کرده و به سوی سرمایه‌­گذاری‌های احساسی و کوتاه مدت سوق می‌دهد. در چنین شرایطی، مزایایی مانند معافیت‌­های مالیاتی در بیمه‌­های زندگی، امکان سرمایه­‌گذاری بهینه به واسطه مدیریت دارایی ترکیبی، پر کردن خلاهای موجود در بیمه‌­گرهای پایه درمانی و بازنشستگی و … که تنها بواسطه عدم محدودیت­‌های اجرایی امکان رقابت را برای شرکت­های بیمه فراهم می­‌آورد، از دید مردم مغفول می‌ماند و این روند هم دست صنعت بیمه را خالی می‌گذارد هم شرایط توسعه را پیچیده‌تر می‌کند.

اعتماد، حلقه مفقوده افزایش ضریب نفود بیمه

از دیگر عواملی که مانع توسعه فروش بیمه می­‌شود، عدم اطمینان مردم به شرکت‌های بیمه است. در واقع این رویکرد، محصول همان فقر و خلا آموزش است که تبعات این‌چنینی هم با خود به همراه دارد.

سؤال اکثریت افراد این است که آیا تضمینی وجود دارد که پول و سرمایه‌مان به ما بازگردد؟ یا این‌که آیا شرکت‌های بیمه می‌توانند به تعهدات خود در آینده عمل کنند؟

پر واضح است که این عدم اطمینان نشات گرفته از عدم اطلاع‌­رسانی کافی است و نقش رسانه‌ها و نهادهایی مثل بیمه‌مرکزی در این میان بیش از پیش پررنگ می‌شود. چرا که امروزه نظاره‌­گر سپرده‌­گذاری برخی از مردم در موسسات مالی غیر مجاز و ورشکستگی آن موسسات و تکرار اعتماد همان مردم به این موسسات هستیم بدون آن‌که این سوال در خصوص موسسات مالی در ذهن شخص نقش ببندد.

آیا غیر از آن است که همواره در ذهنیت افراد، بانک و موسسات مالی و قرض­‌الحسنه به عنوان نهادهای امن و مطمئن مالی شناخته می‌شوند؟ این اعتمادسازی نیازمند همراهی و آگاهی‌سازی توسط مدیران اجرایی کشور است تا اعتماد جامعه به شرکت­های بیمه، همانند سایر صنایع جلب شود و شاهد شکوفا شدن درختی باشیم که ماحصل آن به کام هم مردم و مسئولان خوش خواهد نشست و آثار آن در میان مدت قابل مشاهده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *